«Ελλάδα-ΕΚΤ: Ένα πόκερ με ψέματα» αναφέρει δημοσίευμα της Le Monde με αφορμή την σημερινή συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη και του Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Όπως τονίζει η γαλλική εφημερίδα (το δημοσίευμα αναρτήθηκε πριν γίνει η συνάντηση) η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο στρατηγείο της ΕΚΤ είναι κρίσιμη από κάθε άποψη.

Μάλιστα, επικαλείται δηλώσεις ενός ειδικού της ευρωπαϊκής τράπεζας που κάνει λόγο για… σκληρό πόκερ: «Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται και για ένα πόκερ με ψέματα, όπου η μία και η άλλη πλευρά με τεχνικά επιχειρήματα κρύβουν τις πολιτικές πιέσεις».

Ποιες είναι οι οικονομικές σχέσεις της ΕΚΤ με την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες;

Όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα, η ΕΚΤ έχει ένα μέρος των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε 27 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, όμως, η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης είναι το αφεντικό της τραπεζικής ρευστότητας και οι ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν ένα μέρος του ελληνικού χρέους, χρειάζονται απεγνωσμένα χρήματα.
monde.jpg
«Από την αρχή της κρίσης η Ελλάδα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χάρη στα δάνεια της Τρόικα, αλλά και βγάζοντας στην αγορά έντοκα γραμμάτια (τα «T-bills»), τα οποία αγοράζουν κυρίως οι τράπεζές της. Αυτές οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ και καταθέτουν ως εγγυήσεις τίτλους είτε υπό μορφήν T-bills, είτε τραπεζικά χρεόγραφα με την εγγύηση του ελληνικού κράτους» επισημαίνει ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ της Credit Agricole.

Ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών;

Όπως τονίζει η Le Monde, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρνηθεί τα 7 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης της τρόικας, η Ελλάδα θα χρειαστεί επειγόντως έντοκα γραμμάτια για να αποπληρώσει τις οφειλές σε δανειστές της το 2015 (20 δισ. ευρώ) αλλά και για να ανταπεξέλθει στις εκροές καταθέσεων, «που φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ».

«Οι ελληνικές τράπεζες ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν την έκτακτη ρευστότητα του ELA της ΕΚΤ. Το αν θα επιμηκυνθεί ή όχι αυτή η βοήθεια θα αποφασιστεί σήμερα, Τετάρτη, από την ΕΚΤ» επισημαίνει η Le Monde.

Τι θα συμβεί αν η Αθήνα αρνηθεί την βοήθεια της Τρόικα;

Στη συνέχεια, η Le Monde θέτει το κρίσιμο ερώτημα: «Τι θα συμβεί αν η Αθήνα αρνηθεί την βοήθεια της Τρόικα;».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν η Ελλάδα δεν πετύχει συμβιβασμό με την τρόικα τότε η ΕΚΤ μπορεί να απορρίψει τη συμφωνία για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και να κλείσει την κάνουλα της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες «δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν ελληνικό χρέος».

«Χωρίς αποθεματικά, η χώρα θα κινδύνευε με χρεοκοπία» επισημαίνει η Le Monde, με τον Ντουκροζέ ωστόσο να εκτιμά πως η θεσμική ΕΚΤ δεν θα έσπρωχνε την Ελλάδα σε μια «καταστροφική χρεοκοπία».

Την ίδια ώρα, πάντως, δύσκολη φαίνεται και η βοήθεια της ΕΚΤ χωρίς να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα «Δεν βλέπω την ΕΚΤ να βοηθάει τις ελληνικές τράπεζες χωρίς τη συμφωνία της τρόικα» τονίζει ο οικονομολόγος Ζαν Φρανσουά Ρομπέν.

«Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, βρίσκεται σε μια κατάσταση ιδιαίτερα λεπτή. Η τύχη της Ελλάδας είναι στα χέρια του» καταλήγει η Le Monde.