​«Κάν'το όπως ο Ομπάμα», δηλαδή φορολογείστε τους πλούσιους, είναι το σύνθημα για τις αλλαγές στη φορολογία που ετοιμάζει το νέο οικονομικό επιτελείο. Το δόγμα του Αμερικανού Προέδρου φαίνεται να είναι "φάρος" για τους νέους ενοίκους της Καραγιώργη Σερβίας, που σκέφτονται ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και περισσότερους φόρους για τους πλούσιους.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει:

-την θέσπιση αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα ύψους 12.000 ευρώ

-αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από φέτος, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι μικροιδιοκτήτες ακινήτων

-άμεσες κινήσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και της φοροδιαφυγής κυρίως στους εύπορους

“Πονοκέφαλος» στο ΥΠΟΙΚ από την τρύπα στα έσοδα

Το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη αιμορραγία στα δημόσια ταμεία, ετοιμάζει κινήσεις express για την τόνωση των φορολογικών εσόδων που παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση λόγω της προεκλογικής χαλάρωσης και της αβεβαιότητας στην οικονομία.

Τον Δεκέμβριο, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ εκτιμάται ότι έμεινε απλήρωτο και τον Ιανουάριο, μήνα που η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.

Σήμερα μάλιστα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο ��ικονομικών υπό των αναπληρωτών υπουργών Νάντιας Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται κινήσεις τόνωσης των φορολογικών εσόδων, όπως η θέσπιση ρύθμισης για οικιοθελή συμμόρφωση φορολογούμενων, όπου όσοι έχουν αποκρύψει εισόδημα θα μπορούν να το δηλώσουν και να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο, η ρύθμιση για εκπρόθεσμες δηλώσεις κληρονομιών χωρίς πρόστιμα, επανενεργοποίηση του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ.

Εξετάζονται ακόμη και διορθωτικές παρεμβάσεις στην ρύθμιση των 100 δόσεων, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο ελκυστική για όσους χρωστούν στην εφορία και έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

BINTEO STAR