​Την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει εκτός ευρώ από ατύχημα, αν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές αμέσως μετά την 25η Ιανουαρίου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Βασική πρόκληση της νέας κυβέρνησης έθεσε ο κ. Χαρδούβελης το κλείσιμο της εκκρεμούσας αξιολόγησης και τόνισε ότι θα πρέπει να διαπραγματευτεί την παράταση του προγράμματος.

«Αν αυτή η κυβέρνηση τελεί υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν συνετό να αντιστρέψει τη στάση της και να διαπραγματευτεί παράταση του προγράμματος διάσωσης πριν αυτό λήξει στις 28 Φεβρουαρίου. Η ευθύνη αλλάζει όποιον διοικεί τη χώρα και υποθέτω ότι η λογική τελικά θα επικρατήσει. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η προοπτική αποχώρησης από το ευρώ δεν είναι κατ’ ανάγκη μπλόφα και δήλωσε με νόημα:

«Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί, και η όλη ιδέα είναι να το αποφύγουμε».

Ο κ. Χαρδούβελης, επεσήμανε πως από το 2012 η ευρωζώνη έχει δημιουργήσει άμυνες για το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από το ενιαίο νόμισμα και ξεκαθάρισε ότι η προοπτική της εξόδου δεν αποτελεί πλέον διαπραγματευτικό χαρτί.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, οπότε υποθέτω ότι οι πολιτικές τους θα είναι συνεπείς με το στόχο αυτό. Πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς είναι ένα άλλο ζήτημα», δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η διαγραφή χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται πολιτικά απαράδεκτη από τους πιστωτές της Ελλάδας και εξέφρασε την άποψη ότι μια ενδεχόμενη επιμήκυνση των δανείων θα μπορούσε να ελαφρώσει από το βάρος του μεγάλου χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι η πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι η είσπραξη φόρων – εσόδων έχει επιβραδυνθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρθεί η αβεβαιότητα και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαπραγμάτευση.

Πάντως, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα θα είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ, εναρμονισμένο με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, αλλά κάτω από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 1,8% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στις εκροές τραπεζικών καταθέσεων, δήλωσε ότι όλα είναι υπό έλεγχο.