Η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που υποστηρίζει ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας μοιράστηκε στα μέλη του ΔΣ και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες έτοιμο σχέδιο που συνέταξαν οι ειδικοί της ΕΚΤ με τις βασικές προβλέψεις για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων έως το ποσό των 500 δισ ευρώ. Ωστόσο οι αγορές αυτές θα αφορούν τα ομόλογα που έχουν "investment grade", δηλαδή η αξιολόγηση τους είναι τουλάχιστον "ΒΒΒ-". Κάτι που σημαίνει ότι μένουν εκτός του προγράμματος τα ομόλογα της Ελλάδας, με αξιολόγηση "Β" και τα ομόλογα της Πορτογαλίας με αξιολόγηση "ΒΒ" και της Κύπρου με "Β+"

Όπως σημειώνει το πρακτορείο στην παρουσίαση δεν έγινε αναφορά για τα ομόλογα που δεν διαθέτουν "investment grade", όπως τα ελληνικά, αν και στα προηγούμενα προγράμματα πάντα υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά και πρόβλεψη.

Μάλιστα η ΕΚΤ σήμερα διατηρεί την πρόσβαση της Ελλάδας και της Κύπρου στα Κεφάλαια της, με τον όρο ότι βρίσκονται σε πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τους επιτυγχάνουν τους στόχους.

Όπως σημειώνει το Bloomberg το σχέδιο παρουσιάστηκε στους Κεντρικούς Τραπεζίτες χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια απόφαση για το σχεδιασμό ή την εφαρμογή του πακέτου.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου δεν ζητήθηκε απ' τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να εκφράσουν άποψη για τις επιλογές που υπάρχουν.

Μία μειοψηφία αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, αντέδρασαν στην επιλογή αγοράς κρατικών ομολόγων τονίζοντας ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει κινδύνους χωρίς κάποιες εξασφαλίσεις και υπονομεύει τα κίνητρα που έχουν οι κυβερνήσεις για να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Πάντως το Bloomberg σημειώνει πως η τελική απόφαση για το QE μπορεί να περιπλακεί από απόφαση του Ευρω��αϊκού Δικαστηρίου, που αναμένεται στις 14 του μήνα, πάνω σε προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά και απ' τις ελληνικές εκλογές.

Σημειώνεται πάντως πως οι αναλυτές της Commerzbank θεωρούν ως τελική λύση πιο πιθανό η ΕΚΤ να μεταθέσει την ευθύνη της αγοράς των κρατικών ομολόγων στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες και όχι τον αποκλεισμό χωρών.