Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε, αν και δεν βρισκόταν επισήμως στην ατζέντα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν και διασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, υπό τον όρο όμως ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές, η ΕΚΤ δεν παίρνει καμία θέση, απευθύνει ωστόσο έκκληση, η όποια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες προβληματίζονται από τα συνεχή δημοσιεύματα για τον κίνδυνο Grexit, τα οποία έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο λίγο πριν παρθούν οι αποφάσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο ορισμένοι τοποθετούν στη συνεδρίαση της 22ης Ιανουαρίου και άλλοι τον Μάρτιο.

Χαρακτηριστική του προβληματισμού, που υπάρχει, είναι και η σημερινή έκθεση της Moody's. Όπως επισημαίνει, ο διεθνής οίκος, η πολιτική αβεβαιότητα αναφορικά με την κυβέρνηση της Ελλάδας και η συνακόλουθη ε��ανεμφάνιση της φημολογίας αναφορικά με μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, βλάπτει την εμπιστοσύνη των καταθετών και εμποδίζει την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα. Η φημολογία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα λιτότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την οικονομική στήριξη από την τρόικα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις.