​Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και η εξαντλημένη φοροδοτική αντοχή των πολιτών έχει ως αποτέλεσμα οι φόροι που μένουν απλήρωτοι να φθάνουν πλέον το 1,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Μέσα στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2014, οι νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν ανήλθαν σε 12,5 δισ. ευρώ, από 10,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν στα 72,7 δισ. ευρώ, από 71,25 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία του προϋπολογισμού σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα με την τρόικα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

«Αν με το σημερινό δημοσιονομικό κενό που διαπραγματεύεται με την τρόικα η κυβέρνηση τα κόμματα και οι βουλευτές αισθάνονται πίεση μπορεί να αναλογιστεί κανείς ,μετά τις 25 Ιανουαρίου αν χρειαστεί να πάμε σε εκλογές, πόσο δυσβάσταχτο θα είναι αυτό το κενό και πόσα περισσότερα θα είναι τα μέτρα» είπε στην κάμερα του Star, ο οικονομικός αναλυτής Γ.Νικολόπουλος.

Η φορολογική κόπωση των πολιτών όμως αποτυπώνεται και στον ρυθμό των αιτήσεων για τον διακανονισμό των 100 δόσεων που έχει κολλήσει στις 120.000.

«Αν βουλιάξουμε στη πολιτική αβεβαιότητα θα εκτιναχθούν τα ληξιπρόθεσμα και θα διευρυνθεί επικίνδυνα το ταμειακό έλλειμμα. Θα χρειαστoύν επομένως νέα σκληρά μέτρα. Καμία κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τα πάρει και να μείνει όρθια» είπε στο STAR o καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά Μ.Γκλεζάκος.

Μετά τις προειδοποιήσεις και τα καμπανάκια του νυν και του πρώην διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος , ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για κίνδυνο να «στεγνώσει» η αγορά,σε περίπτωση που οδηγηθούν σε «ναυάγιο» οι συζητήσεις με την τρόικα.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή του Star, «στον Ενικό» τόνισε πως σε περίπτωση διακυβέρνησης του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τις δανειακές συμβάσεις μέχρι να τις ανατρέψει

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ζητά εθνική συνεννόηση, θεωρώντας ότι είναι η μ��νη διέξοδος και ζητά από τα κόμματα να συμφωνήσουν στα βασικά σημεία μιας εθνικής στρατηγικής για την οικονομία.

ΒΙΝΤΕΟ STAR