​Μπορεί το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην προεδρική εκλογή, όμως η τρόικα δεν έχει ξεχάσει την ανοιχτή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και στο πλαίσιο αυτό, έχει βάλει στο… μάτι 700 φοροαπαλλαγές που γλίτωσαν από το μαχαίρι που μπήκε τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Ημερησία, παρά τις περικοπές που έγιναν από το 2010, κυρίως στις φοροαπαλλαγές φυσικών προσώπων, όπως εκπτώσεις φόρου από ιατρικά έξοδα, στεγαστικά δάνεια, δίδακτρα και ενοίκια, η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα πολλές φοροαπαλλαγές που προκαλούν απώλειες εσόδων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σήμερα εφαρμόζονται 700 φοροαπαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις κληρονομιές, γονικές παροχές και στους φόρους κατανάλωσης.

Η τρόικα λοιπόν υπολογίζει ότι οι φοροαπαλλαγές αυτές στερούν από το Δημόσιο, έσοδα ύψους 3,164 δισ. ευρώ ετησίως, προσδιορίζοντας ότι το μεγαλύτερο κόστος έχουν οι εκπτώσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα:

293 εκατομμύρια ευρώ κοστίζουν οι εκπτώσεις φόρου που έχουν διατηρηθεί για τα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, διατροφή μεταξύ συζύγου, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, ειδική φορολόγηση ναυτικών, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου). Tρία στα δέκα νοικοκυριά χρησιμοποιούν την έκπτωση φόρου των δαπανών για ιατρικά έξοδα, δωρεές και χορηγίες και διατροφή μεταξύ συζύγων. Mόνο η έκπτωση φόρου για τα ιατρικά έξοδα κοστίζει στον προϋπολογισμό 50,9 εκατ. ευρώ. H έκπτωση 1,5% που εφαρμόζεται στην παρακράτηση φόρου για 3.109.207 μισθωτούς και συνταξιούχους έχει κόστος 63,59 εκατ. ευρώ, ενώ 72,33 εκατ. ευρώ κοστίζει η ειδική φορολόγηση των ναυτικών. Mέσω των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου 5.376.993 νοικοκυριά καταφέρνουν να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.
• Σε 2,171 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες ��πιχειρήσεις, με βασικότερη τη μείωση στον συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
Aπώλειες εσόδων 33,32 εκατ. ευρώ προκαλούν οι μειώσεις φόρου για τα κέρδη των νομικών προσώπων (A.E., O.E., E.E., EΠE, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.).
658,78 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται στον Eνιαίο Φόρο Iδιοκτησίας Aκινήτων, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Mόνο η απαλλαγή (50% ή 100%) από τον ENΦIA που δικαιούνται 1.448.816 φορολογούμενοι προκαλεί απώλειες εσόδων ύψους 411,95 εκατ. ευρώ. Kόστος 129,77 εκατ. ευρώ έχουν οι απαλλαγές που εφαρμόζονται στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων. H απαλλαγή της πρώτης κατοικίας στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και κληρονομιές κοστίζει στο Δημόσιο σχεδόν 86 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, όριο το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

Μεγάλη η απώλεια εσόδων

ΦΠA - Eιδικοί Φόροι Kατανάλωσης
Σημαντική απώλεια εσόδων ύψους 969,732 εκατ. ευρώ προκαλούν οι απαλλαγές, οι εξαιρέσεις και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠA. Tο μεγαλύτερο κόστος 528,20 εκατ. ευρώ έχει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠA 6,5% που εφαρμόζεται στα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα φάρμακα και εμβόλια, διαμονή στα ξενοδοχεία και τα θέατρα. H κυβέρνηση στο πλαίσιο αξιολόγησης από την τρόικα έχει δεσμευτεί για αύξηση του συντελεστή ΦΠA από 6,5% σε 13% για τα ξενοδοχεία (διαμονή). Oι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠA που εφαρμόζονται στα νησιά του Aιγαίου κοστίζουν στον προϋπολογισμό 346,99 εκατ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά να έχει δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει το ευνοϊκό πλαίσιο.

Kόστος 1,046 δισ. ευρώ έχουν για τον προϋπολογισμό οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Oι απώλειες εσόδων από τις απαλλαγές και εκπτώσεις του EΦK στα ενεργειακά προϊόντα (πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα) ανέρχονται σε 578,57 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι μειώσεις στ��ν αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, που φθάνουν τα 465,8 εκατ. ευρώ. Στ�� 65,22 εκατ. ευρώ ανέρχεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης, με τις περισσότερες ύψους 2,84 εκατ. ευρώ να αφορούν στα ταξί.