​Την ανησυχία των αγορών για το τι θα ακολουθήσει μετά από μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αν η Ελλάδα καταφύγει στις κάλπες, εξέφρασε στην εκπομπή Live U, ο Α. Βαμβακίδης, στέλεχος της Bank of America/Merrill Lynch, ο οποίος ήταν και ο συντάκτης της έκθεσης της τράπεζας μετά από τις συναντήσεις που είχαν στελέχη του Σ��ΡΙΖΑ στο City του Λονδίνου.

«Σίγουρα οι αγορές έχουν ανησυχήσει και το βλέπουμε στο γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πέσει και ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί. Παρακολουθούν όλοι τις εξελίξεις με πολλή προσοχή, όμως αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το 2012, οι αγορές δεν περιμένουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο κ. Βαμβακίδης.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί η ΕΚΤ να σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας σε περίπτωση που βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης το στέλεχος της Bank of America/Merrill Lynch είπε:

«Η ΕΚΤ θέτει ως προαπαιτούμενο για να συνεχίσει να δίνει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, να υπάρχει πρόγραμμα με την τρόικα. Γι’ αυτό και στην έκθεση που δημοσιεύσαμε εμείς πρόσφατα, υποστηρίζουμε ότι ένα θετικό σενάριο στην Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και συμφωνία στο πρόγραμμα με την τρόικα».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, στη Θεσσαλονίκη και αν αυτό ανησυχεί τις αγορές, ο κ. Βαμβακίδης δήλωσε ότι αν γίνουν εκλογές και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε σίγουρα θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Παρόλο που η αγορά ανησυχεί αυτή τη στιγμή , η πλειοψηφία των επενδυτών πιστεύουν ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία και κάποιοι συμβιβασμοί, πιο πολύ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά από την πλευρά της τρόικας. Αν αυτό είναι το σενάριο που θα δούμε εξαρτάται, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό περιμένει η αγορά», τόνισε.

Ερωτώμενος τέλος ποιο είναι το σενάριο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποχωρήσει και επιχειρήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του ως έχει, ο κ. Βαμβακίδης απάντησε:

«Κάποιες πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν θεωρητικά κάποιες θετικές επιπτώσεις για την οικονομία, όπως μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, αλλά η αλήθεια είναι ότι χωρίς χρήματα από την τρόικα, χωρίς χρήματα από την αγορά, δεν μπορεί αυτό το πρόγραμμα να εφαρμοστεί στην τωρινή του μορφή. Σίγουρα θα χρειαστούν κάποιοι συμβιβασμοί, κάποιες διαπραγματεύσεις και στην αγορά το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα δείξει κάποια ελαστικότητα η τρόικα, που μάλλον δεν θα αλλάξουν πολύ από τις θέσεις τους και κατά πόσο θα μπορέσει να συμβιβαστεί μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα αν πάμε σε ένα ακραίο ��ενάριο σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο για τις αγορές και ίσως να πάμε σε καταστάσεις που θα θυμίζουν το 2012».