​Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τα σενάρια για ενδεχόμενο Grexit να είναι πάλι σε έξαρση και την διαπραγμάτευση με την τρόικα να μην έχει ολοκληρωθεί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι η προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελεί βασικό στόχο του ελληνικού προγράμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στις δαπάνες διασφαλίζει ότι οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών του Δημοσίου είναι μικρότερες για τα άτομα με τα πιο χαμηλά εισοδήματα και πως το νέο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στηρίζει τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον κ.Ντράγκι, ένα άλλο βασικό στοιχείο για την ορθή κατανομή του βάρους της διαδικασίας οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης με σκοπό να ενισχυθεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης. Παραδέχθηκε ωστόσο, πως στο σκέλος αυτό η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι ανομοιόμορφη.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής σε χώρες της ζώνης του ευρώ όπως η Ελλάδα έχουν συμβάλει κατά πολύ στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και της ανταγωνιστικότητας, δημιουργώντας παράλληλα τις βάσεις για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να ωφεληθεί ο ευρύτερος πληθυσμός και να μειωθεί η εισοδηματική ανισότητα.

Τέλος, ο ε��ικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε προς τον κ. Χρυσόγονο πως η ανισοκατανομή του πλούτου που παρατηρείται σήμερα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με την ανισοκαταν��μή του πλούτου σε άλλα κράτη μέλη.