Διακεκριμένοι ομιλητές και περισσότεροι από 300 επαγγελματίες του χώρου της ναυτιλίας συμμετείχαν στο ετήσιο Forum της WISTA Hellas, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, με θέμα «Η ναυτιλία σήμερα... η οπτική των βασικών παραγόντων».

Στο μήνυμά του, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ιδιαίτερα μέσα στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, ενώ παράλληλα επεσήμανε τον ολοένα αυξανόμενο ρόλο που έχουν στον συγκεκριμένο κλάδο οι γυναίκες, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Δ/νων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος περιέγραψε με ρεαλιστικά στοιχεία το σημερινό οικονομικό περιβάλλον και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ναυτιλία.

Ο κ. Μάρκος Βασιλικός, Δ/νων Σύμβουλος της Eurobulk Ltd., έδωσε την οπτική γωνία του manager σε ένα ευρύ φάσμα καθημερινών προκλήσεων, μέσα σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπως είναι αυτό της ναυτιλίας.

Ο κ. Αντώνης Αργυρόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος της Seaborne Capital Advisors Ltd., μίλησε για τους τρόπους άντλησης κεφαλαίων στις αγορές των Η.Π.Α., εκπλήσσοντας το ακροατήριο ως προς τις μεγάλες δυνατότητες αύξησης που έχει αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης.

Η κα Ζωή Λάππα-Παπαματθαίου, Μέλος της WISTA Hellas και Διευθύντρια Νομικού Τμήματος της Danaos Shipping Co Ltd., α��αφέρθηκε σε αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των νομικών και ασφαλιστικών πτυχών της ναυτιλίας, δίνοντας έμφαση στη σημασία επιλογής των κατάλληλων συνεργατών.

Ο κ. Σπυρίδων Ζολώτας, Περιφ. Δ/ντής του RINA Hellas Ltd., παρουσίασε τη δομή και τα πλεονεκτήματα του πλαισίου συνεργασίας που παρέχει ο IACS αλλά και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι νηογνώμονες στη λειτουργία των πλοίων.

Ο κ. Φαίδων Τομάζος, Δ/νων Σύμβουλος της Cass Technava Maritime μίλησε από την πλευρά του broker, περιγράφοντας τι πρέπει να εξετάσει και να σταθμίσει όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει στην εμπορική ναυτιλία.

Τέλος, η κα Ειρήνη Νοτιά, Μέλος της WISTA Hellas και Δ/νουσα Σύμβουλος της Prime Petroleum Services Inc., αναφέρθηκε σε ένα από ��α πλέον επίκαιρα ζητήματα, την κατάρρευση του OW Bunker και τις συνέπειες της στον κλάδο, όπως επίσης και χρήσιμες κατευθύνσεις για το μέλλον της ναυτιλίας.

Στη συνέχεια, η κα Πόπη Γιαννοπούλου, ιδρυτική Πρόεδρος της WISTA Hellas και Εμπορική Διευθύντρια της εταιρείας Technomar Shipping Inc., συντόνισε τη συζήτηση μεταξύ των συνέδρων, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα της ναυτιλίας, την εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των στελεχών της. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις γυναίκες, η Πρόεδρος της WISTA, Κα Αγγελική Χάρτμαν, επεσήμανε ότι «σε ένα όχι και τόσο ανδροκρατούμενο πλέον αλλά σίγουρα εξειδικευμένο και απαιτητικό σύγχρονο ναυτιλιακό περιβάλλον, οι γυναίκες επιθυμούν εντόνως να παραμείνουν μί�� από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις».