​Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) καταγράφει την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 11μηνο του 2014, η υστέρηση στα έσοδα παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς ανήλθε στα 1,2 δισ. ευρώ.

Τον μήνα Νοέμβριο το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 880 εκατ. ευρώ, έναντι 190 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

«Η επιτυχής πορεία της χώρας, στο ρευστό και απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον, απαιτεί τη συμβολή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως «πρωτίστως, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και οι πολιτικοί έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε, τώρα και εις το διηνεκές, το αναγκαίο ευσταθές, ποιοτικό και αποτελεσματικό, πολιτικό πλαίσιο. Η ιστορία μας κρίνει όλους».

Επίσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο του 2014:

- Οι επιστροφές φόρων αυξήθηκαν σημαντικά και ανήλθαν στα 3,1 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, και έναντι επικαιροποιημένου στόχου για επιστροφές φόρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

- Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι κατά 1,1 δισ. ευρώ μικρότερες από τον επικαιροποιημένο στόχο.

- Οι δαπάνες του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) αυξήθηκαν 15% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, συμβάλλοντας στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας.