​Την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο κατρακυλά, με τους επενδυτές να αποθαρρύνονται από την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, αναλυτές μιλούν στο CNBC και τονίζουν ότι οι αγορές υπερβάλλουν στις αντιδράσεις τους.

«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο, έχει κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλύσει το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί, αλλά είναι υπερβολή. Επειδή ακριβώς έχει κάνει τα απαραίτητα, η Ελλάδα θα πάρει και αυτό το τελευταίο κομμάτι του παζλ», λέει ο Ναΐμ Ασλάμ, επικεφαλής αναλυτής αγορών στο AvaTrade.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αγορές ανησυχούν ότι ο Σταύρος Δήμας δεν θα καταφέρει να συσπειρώσει τους βουλευτές και να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν οι φόβοι τους, τότε θα επισπευσθούν οι βουλευτικές εκλογές και τότε είναι πολύ πιθανόν να βγει πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αντίδραση της αγοράς σε αυτό το νέο επίπεδο της πολιτικής αβεβαιότητας είναι μια μεγάλη υπερβολή. Είχαμε ήδη την αβεβαιότητα με την έννοια ότι δεν ξέραμε αν θα μπορούσαμε να εκλέξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Μάρτιο επομένως αν θα πηγαίναμε σε πρόωρες εκλογές ή όχι. Απλώς ήρθε τώρα μπροστά μας», λέει ο Κώστας Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι αναλυτές ανησυχούν κυρίως για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η κρίση του 2010 όπου μετά την Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία βυθίστηκαν στην ύφεση.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα... μη-γεγονός για τις αγορές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν αξιοσημείωτες πωλήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Τη στιγμή που οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετους ομολόγου σκαρφάλωσαν άνω της ζώνης του 9%, οι αναλυτές περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τις κινήσεις της ΕΚΤ. Πάντως, τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα “χτυπήθηκαν” στα βράχια, τα αντίστοιχα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας παρέμειναν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα», λέει ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στον Όμιλο Lindsay.

Τέλος Ναΐμ Ασλάμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμα και μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα υπάρχουν ευκαιρίες.

«Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο ήταν το 2010. Αν η ίδια κυβέρνηση κάνει πίσω, αυτό από μόνο του είναι μια ευκαιρία. Πηγαίνοντας στο επόμενο έτος, πολλά χρήματα θα έρθουν στην Ελλάδα, τα οποία θα τονώσουν την αγορά μετοχών και ομολόγων», είπε.