Τον… πρωταθλητισμό που κάνει η Ελλάδα στην υπερφορολόγηση των ακινήτων δείχνει νέα έκθεση της Κομισιόν που μας τοποθετεί στην 5η θέση της σχετικής λίστας ανάμεσα στους 28 της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλλουν οι Έλληνες ως φυσικά πρόσωπα αντιστοιχεί στο 1,56% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται μόλις στο 0,89% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, εξαιτίας -όπως αναφέρεται στην έκθεση- των αλλεπάλληλων επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσης στις χώρες που αναζητούσαν σημαντική άνοδο των κρατικών εσόδων.

Επιπλέον στη χώρα μας, όπως άλλωστε στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, δεν επιβάλλεται φόρος επί του «πλούτου», ο οποίος αφορά τη φορολόγηση του συνόλου της περιουσιακής κατάστασης των πλούσιων φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένης πάσης μορφής ιδιοκτησίας (όχι μόνο ακίνητης) ��αι αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις ανισότητες.

Την ίδια ώρα, μέλος της επιτροπής που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης, εντάσσει την Ελλάδα σε μια μικρή ομάδα μελών της ΕΕ στις οποίες οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται περαιτέρω καθώς ο υπολογισμός του φόρου ακίνητης περιουσίας γίνεται με την ξεπερασμένη μέθοδο της εκτίμησης επί αντικειμενικών αξιών, δημιουργώντας στρεβλώσεις και αδικίες.

Τα πρωτεία στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας κατέχουν η Γαλλία και το Βέλγιο με ποσοστά 2,72% και 2,17% του ΑΕΠ σντίστοιχα, ενώ «ουραγοί» είναι η Ιρλανδία και η Λιθουανία με 0,29% και 0,28% του ΑΕΠ αντίστοιχα.