​Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανατρέπονται όλα όσα είχαν ανακοινωθεί για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η τιμή εκκίνησης δεν θα είναι η αντικειμενική αξία αλλά η εμπορική αξία του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου, όπως αυτή θα προκύπτει από την εκτίμηση ειδικού συστήματος .

Η ρύθμιση θα ισχύει από το τέλος του 2015 και μέχρι τότε οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Μιλώντας στο STAR, ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Καταναλωτών Ε.Κρητικός είπε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για την απόλυτη λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας».

«Θα δούμε σπίτια κυριολεκτικά να εκπλειστηριάζονται έναντι πινακίου φακής δηλαδή για 5.000-10.000 ή 15.000 ευρώ» τόνισε ο ίδιος

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η τιμή πρώτης προσφοράς θα είναι στα 2/3 της εμπορικής αξίας του ακινήτου

Μέχρι πρόσφατα δεν είχε γίνει καμία αναφορά σε τέτοια αλλαγή του υπολογισμού της αξίας

Σήμερα ο πλειστηριασμός της κύριας κατοικίας αναστέλλεται εφόσον:

-η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ
-το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ

-η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ

-το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών είναι μέχρι 15.000 ευρώ

-και κατά την διάρκεια αναστολής του πλειστηριασμού οι δανειολήπτες καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του μηνιαίου εισοδήματος τους για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και ίσες με 20% για ποσά άνω των 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα εξετάζει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο του 2015 θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ