​Την Τετάρτη μάθαμε από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι έχουν παγώσει οι επιστροφές φόρων με «άνωθεν εντολή», και σήμερα αποκαλύπτεται ότι ο λόγος της… «στάσης πληρωμών» που κήρυξε το ΥΠΟΙΚ είναι μια τρύπα 1,2 δισ. ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο 10μηνο του έτους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, προϊστάμενος μεγάλης εφορίας των Αθηνών αποκάλυψε ότι με εντολή της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή στις εφορίες γίνονται μό��ο συμψηφισμοί.

Ο λόγος που επικαλείται, είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα οι συμψηφισμοί, ώστε όσοι το επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πάντως, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της εφορίας, οι συμψηφισμοί δεν ξεπερνούν το 20% των συνολικών επιστροφών φόρου. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο λόγος που επιβλήθηκε πάγωμα στις επιστροφές φόρων είναι για να διευκολυνθεί ο προϋπολογισμός, αφού δεν εγγράφονται νέα ποσά επιστροφών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι να είναι στο περίμενε για την επιστροφή φόρου και ταυτόχρονα προϊστάμενοι διάφορων εφοριών να προσπαθούν να έρθουν σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς όμως να βρίσκουν ανταπόκριση.

Έτσι για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει επιστροφή φόρου εισοδήματος 1.500 ευρώ και χρωστά στον ΟΑΕΕ το ποσό των 2.000 ευρώ θα δει την υπόθεσή του να τακτοποιείται σύντομα, αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προχωρήσουν στον συμψηφισμό της οφειλής κατά προτεραιότητα.

Αντίθετα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με επιστροφή φόρου 1.500 ευρώ χωρίς καμία οφειλή θα περιμένει πολύ την επιστροφή φόρου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν πάντως ότι κάποιο τεχνικό πρόβλημα έχει οδηγήσει στο «πάγωμα» των επιστροφών, το οποίο θα αποκατασταθεί σύντομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, οι επιστροφές έχουν ανέλθει το 10μηνο στα 2,844 δισ. ευρώ, όμως καταγράφεται συγκράτησή τους τόσο τον Οκτώβριο, όσο και τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα:

• Στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου οι επιστροφές ήταν στα επίπεδα των 906 εκατ. ευρώ.

• Τον Μάιο επεστράφησαν 320 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,226 δισ. ευρώ.

• Τον Ιούνιο επεστράφησαν 333 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,558 δισ. ευρώ.

• Τον Ιούλιο επεστράφησαν 444 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 2,002 δισ. ευρώ.

• Τον Αύγουστο οι επιστροφές ήταν της τάξης των 177 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 2,177 δισ. ευρώ.

• Τον Σεπτέμβριο οι επιστροφές ήταν της τάξης των 423 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 2,600 δισ. ευρώ.

• Τον Οκτώβριο οι επιστροφές συρρικνώθηκαν στα 244 εκατ. ευρώ φθάνοντας τα 2,844 δισ. ευρώ.