​Απάντηση στην προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να φέρει ισορροπία εισφορών και συντάξεων, ίσως να είναι η προαναγγελία που ακούσθηκε πρόσφατα από στέλεχός του.

Τι είπε το εν λόγω στέλεχος;

Σημείωνε με νόημα την περασμένη εβδομάδα, ότι οι μειώσεις στις συντάξεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων άφηναν εκτός περικοπών «το 85% των συνταξιούχων του ΙΚΑ, το 100% του ΟΓΑ, το 78% του ΟΑΕΕ, το 44% του Δημοσίου και το 47 – 50% από τα υπόλοιπα ταμεία».

Με απλά λόγια, λέει ότι υπάρχει πολύ ψωμί για να αφαιρε��εί από τους συνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους έχει γονατίσει από την πολιτική λιτότητας και την ύφεση των 6 τελευταίων χρόνων.

Μειώσεις έως και 10%;

Όπως γράψαμε πρόσφατα στο star.gr, οι πιέσεις της τρόικας στην ελληνική κυβέρνηση, φέρνουν 30 χρόνια… νωρίτερα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, αφού στόχος των δανειστών είναι η ελληνική πλευρά να λάβει αποφάσεις οι οποίες θα περιορίσουν την επιπλέον κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών φορέων.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση, αποφάσισε να χαράξει την δική της γραμμή άμυνας απέναντι στην τρόικα, εφαρμόζοντας ταχύτερα τον νόμο 3863/10 και το ν��ο σχέδιο ενοποίησης των ταμείων. Έτσι θα προσπαθήσει να αποφύγει τον «σκόπελο» της προώθησης μιας νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Η αμεσότερη εφαρμογή των συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης και με κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας από το 2015, θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 10%.