Με ελπίδες, αλλά και προβλήματα, ξεκίνησε η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Οι αιτήσεις ενδιαφερομένων για ένταξη στο πρόγραμμα πέφτουν βροχή στους 13 δήμους όλης της χώρας που άρχισε πιλοτικά η εφαρμογή του.

Δικαιούχοι είναι όλοι όσοι είναι δημότες τους το τελευταίο 6μηνο ή αλλοδαποί που μένουν νόμιμα στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία και τα εισοδήματά τους δεν ξεπερνούν:

- Τα 200 ευρώ το μήνα, αν πρόκειται για ένα άτομο.

- Τα 300 ευρώ, αν είναι ζευγάρι και

- Τα 400 ευρώ, αν πρόκειται για 4μελή οικογένεια.

- Για κάθε επιπλέον παιδί δικαιούται από 50-100 ευρώ.

Δεν υπολογίζονται ενδεχόμενα επιδόματα αναπηρίας ή άλλα προνοιακά. Αν κάποιος δικαιούχος λαμβάνει ορισμένα ελάχιστα εισοδήματα, ακόμη και από ενοίκια, αυτά θα αφαιρούνται.

Υπολογίζεται ότι δικαιούχοι είναι περίπου 800.000 συμπολίτες μας, κάτι που σημαίνει ότι περίπου το 8% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας!

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οικογένειες που φιλοξενούν δικαιούχους, υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους δεν ξεπερνά το 50% των οικονομικών κριτηρίων που έχουν τεθεί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα energo-eke.gr, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία σε δομές των δήμων, μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου, αλλά θα πληρωθούν αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις όσων δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, ενώ μέσω του taxisnet απορρίπτονται αυτόματα όσων εντοπίζονται με εισοδήματα από κινητή ή ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα όρια που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ως το μεσημέρι της Δευτέρας οι αιτήσεις ήταν περίπου 2000.