Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Morgan Stanley εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2015 μετά από σταθεροποίησή του το 2014, με κάποιους ανοδικούς κινδύνους.

Μάλιστα, όπως παρατηρεί ο διεθνής οίκος, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και μια στασιμότητά της σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο θα μεταφραζόταν σε ανάπτυξη σε ετήσια βάση. Αλλά η ελληνική οικονομία δεν έμεινε εκεί, αναπτύχθηκε και συγκριτικά με το β’ τρίμηνο, προσθέτει.

Η MS προειδοποιεί ωστόσο για τον κίνδυνο να υπάρξει πολιτική αβεβαιότητα με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην περίπτωση που δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές και προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, μπορούν σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, να οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων στα δάνεια από την ΕΕ σε μηδενικά επίπεδα και σε περαιτέρω παράταση αποπληρωμής του χρέους.

Αυτό που ανησυχεί τις αγορές είναι κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή, όταν τελειώσουν τα Μνημόνια στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου, η Ελλάδα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με μερικά ταμειακά διαθέσιμα, ώστε να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό.