Για εξαιρετικά ρευστή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κάνει λόγο η Nomura στην τελευταία της ανάλυση, προβλέποντας αυξημένη πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Η ιαπωνική τράπεζα τονίζει ότι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα είναι η αξιολόγηση της τρόικας, οι όροι του επόμενου προγράμματος προσαρμογής και η εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στην πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα, η Nomura εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν έως τον Φεβρουάριο.

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, ο οίκος εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές είναι από τα επικρατέστερα σενάρια: «Εκτιμούμε πως η πιθανότητα να μην εκλεγεί νέος πρόεδρος και να διεξαχθούν νέες κοινοβουλευτικές εκλογές, διαμορφώνεται στο 70%. Ωστόσο, είμαστε επιφυλακτικοί διότι αυτή είναι μια εκτίμηση που θα μπορούσε να αλλάξει προς οποιαδήποτε πλευρά, καθώς η κατάσταση είναι πολύ ρευστή».

Η ιαπωνική τράπεζα τονίζει πως εάν γίνουν εκλογές θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα των πρόωρων «δεν θα είναι το ίδιο φιλικό προς τις αγορές όπως το αποτέλεσμα των εκλογών το 2012».