Μέσα στο 2015 θα υπάρξουν ανάδοχοι και θα υπογραφούν συμβάσεις εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στις οποίες εκκρεμεί η δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως και σε τρεις ακόμα περιοχές (΄Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτική Πελοπόννησος), ανέφερε η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη, στην ομιλία της στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως τόνισε, η ίδια η αναλογία καταμερισμού των εσόδων μεταξύ Δημοσίου και αναδόχων, από την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, διαμορφώνεται στο 45-55, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις που έχουν συντάξει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η αναλογία αυτή των εσόδων Δημοσίου-αναδόχων, όπως διευκρίνισε, βρίσκεται στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Η κ. Σταματάκη ανέφερε επίσης ότι το «κρίσιμο στοίχημα» είναι να υπάρξει η υποδομή για την παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης των συμβάσεων.