​Μεγάλη ανατροπή στη ρύθμιση των 100 δόσεων όσον αφορά στη δυνατότητα των φορολογουμένων να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο "αδειάζει" ουσιαστικά την γγ Δημοσίων Εσόδων, η οποία διαβεβαίωνε για το αντίθετο λίγες ώρες νωρίτερα .

Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει ότι

- Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

- Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

- Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Με άλλα λόγια, η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και οι 4 υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπαίνουν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις. Αντίθετα λέει τώρα το ΥΠΟΙΚ ότι οι 5 από τις 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπαίνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά στην παλιά ρύθμιση από 12-24 δόσεις. Όσο για την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος ούτε κουβέντα από το ΥΠΟΙΚ.

Η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με τις διευκρινήσεις που έδωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ.Σαββαϊδου από τις οποίες προέκυπτε ότι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η κ. Σαββαϊδου δεν ήταν ενήμερη για τις αλλαγές.

Πληροφορίες του STAR αναφέρουν πως η ανατροπή του υπουργείου Οικονομικών δυσαρέστησε την κ.Σαββαϊδου, η οποία μιλώντας σε εκδήλωση εξέφρασε το παράπονο της για το "άδειασμα" όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα τις τελευταίες μέρες πίεζε διαρκώς για τη ρύθμιση των 100 δόσεων σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας τον κίνδυνο να πέσουν έξω τα έσοδα του προϋπολογισμού. Στα επιχειρήματα αυτά, στελέχη της ΓΓΔΕ απαντούσαν λέγοντας πως ήδη το δίμηνο Σεπτεμβρίου–Οκτωβρίου έχουν εισπραχθεί 1,170 δις ευρώ ή σχεδόν ο μισός ΕΝΦΙΑ.

ΒΙΝΤΕΟ STAR