​Λίγο φαίνεται να κρατάει η χαρά των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι πίστεψαν προς στιγμήν ότι θα μπορέσουν να ξαλαφρώσουν από το βάρος του ΕΝΦΙΑ, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα η κυβέρνηση σκέφτεται να τον εξαιρέσει από την ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 100 δόσεις.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ ανοίγει μια τρύπα στα δημόσια ταμεία, που σύμφωνα με την τρόικα ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Υπό τον κίνδυνο λοιπόν του δημοσιονομικού αυτού κενού και της πίεσης για λήψη νέων μέτρων, η κυβέρνηση εξετάζει να εξαιρεθεί ο ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις και η αποπληρωμή του να γίνει κανονικά σε έξι δόσεις, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η παράταση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ δίνει πάτημα στην τρόικα για να ανεβάσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 2,8 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής εκτίμησης που έκανε λόγο για 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος από κάποια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που υποστηρίζουν ότι όσο πιο ελαστική και χαλαρή είναι μια ρύθμιση, τόσο πιο αποδοτική είναι για τα δημόσια ταμεία, αφού αρκετοί είναι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Πάντως αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου δήλωσε ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ήδη έχουν εκδοθεί αναλυτικές εγκύκλιοι, οπότε όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.