​Απορρίπτει η κυβέρνηση τα δυο εναλλακτικά σενάρια της τρόικας για ανατροπές στο καθεστώς του ΦΠΑ. Ο ενιαίος συντελεστής που θέλει η τρόικα και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά θα προκαλέσει, όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία και τους φορολογούμενους, όπως αυξήσεις στα βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ��εντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, με εντολή του πρωθυπουργικού επιτελείου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αρνηθεί να συζητήσει αλλαγές στον ΦΠΑ που θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

Σήμερα, ο βασικός συντελεστής είναι 23%, ο μειωμένος που επιβάλλ��ται κυρίως στα τρόφιμα και την εστίαση είναι 13%, υπάρχει ο υπερμειωμένος 6,5% που επιβάλλεται σε διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων και βιβλία και το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Η τρόικα, με πρωταγωνιστή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέλει την κατάργηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% που ισχύει για τα βιβλία και τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και του ειδικού καθεστώτος με τους μειωμένους συντελεστές που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου. Η εναλλακτική λύση για την οποία πιέζει η τρόικα προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% ή 16% με κατάργηση όλων των υπόλοιπων συντελεστών.

Το μόνο που δέχεται να συζητήσει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αναφορικά με αλλαγές στον ΦΠΑ είναι η μείωση του συντελεστή σε στοχευμένους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η οικοδομή.

Δείτε στο βίντεο το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Star