Να αναθεωρηθούν και πιθανόν να τεθούν σε νέες βάσεις οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθεί υπόψη το επίπεδο του χρέους των κρατών - μελών της, ζήτησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αδειάζοντας» έμμεσα πλην σαφέστατα την πολιτική της αυστηρής λιτότητας που προτάσσει η Γερμανία, η κα. Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κριτηρίων και της λήψης μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή αγορά, ακόμη και μη συμβατικών, όπως είπε. «Μπορεί κάλλιστα ορισμένοι από αυτούς τους αριθμούς, αυτό το 60% ιδίως, να χρειάζονται επανεξέταση και επανακαθορισμό, λίγη επικαιροποίηση, δοθέντος του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε η κατάσταση και του ότι το μακροπρόθεσμο κρατικό χρέος έχει αυξηθεί προϊόντος του χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια συνόδου στην οποία συμμετείχαν κυρίως επικεφαλής κεντρικών τραπεζών στο Παρίσι, η διευθύντρια του ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες που βρίσκονται σε καλή δημοσιονομική κατάσταση να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας επουσιώδη την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης περί επιπλέον επενδύσεων ύψους 10 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για δημόσιες υποδομές.

«Χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά ότι η νομισματική πολιτική και μόνο δεν αρκεί, ότι χρειάζεται ένας συνδυασμός σωστών δημοσιονομικών πολιτικών, της χρήσης των δημοσιονομικών περιθωρίων των χωρών εκείνων που τις διαθ��τουν ώστε να υποστηριχθεί και να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη», κατέληξε.