Σε δεύτερες σκέψεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπαίνουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, η ευρωζώνη εξετάζει εκ νέου το κατά πόσον η Ελλάδα χρειάζεται μια επιπρόσθετη ανακούφιση χρέους δεδομένου ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν μεταβάλλει τα δεδομένα.

Οι ίδιοι, μάλιστα, ξεκαθάρισαν πως οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί η νέα ανάλυση για το αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

«Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά δεν έχει αποκλειστεί κιόλας» υπογραμμίζει ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
eew.jpg
«Η πραγματικότητα στην οικονομία έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η υπόσχεση που δόθηκε το Νοέμβριο του 2012. Με τις διευθετήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει και πολύ νόημα να πει κανείς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Είναι και παραείναι βιώσιμο» τονίζει έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Όταν βλέπει κανείς την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία έγινε όταν συγκροτήθηκε το τρέχον πρόγραμμα, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία βιωσιμότητας του χρέους και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτήν χωρίς επιπρόσθετα μέτρα. Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να τους δώσουμε νέες παραχωρήσεις για τη διάρκεια των δανείων ή τα επιτόκια» ανέφερε ένας τρίτος αξιωματούχος.

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν άγνοια επί του θέματος. «Η συμφωνία για τα μέτρα ανακούφισης του χρέους δεν ήταν μια λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά μια επιβράβευση για μια χώρα που τα κατάφερε. Στο πλαίσιο αυτό και από τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καταφέρνουμε, η συζήτηση για την ανακούφιση χρέους πρέπει να συνεχίσει όπως είχαμε συμφωνήσει» τόνισε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε, πάντως, σε σημερινή συνέντευξη του στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις για περαιτέρω ανακούφιση του χρέους θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.