Ένα μεγάλο μπόνους για όσους διαθέτουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού κρύβεται πίσω από την σχεδιαζόμενη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είπε χθες μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη ότι ελπίζει όλα να είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους προκειμένου να καταργηθούν τα τεκμήρια και να αντικατασταθούν από το νέο σύστημα των ελέγχων βάσει του περιουσιολογίου.

Τι σημαίνει, όμως, η κατάργηση των τεκμηρίων για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης στα ΙΧ; Ο συγκεκριμένος φόρος στα ΙΧ υπολογί��εται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος για τα οχήματα από 1.929 έως 2.500 κυβικών. Για τα οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού υπολογίζεται με συντελεστή 10%. Ο φόρος επιβάλλεται σε οχήματα έως 10 ετών από το έτος πρώτης ταξινόμησής τους, είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει τελικά στην κατάργηση των τεκμηρίων από τον Ιανουάριο του 2015 αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί ο τεκμαρτός προσδιορισμός των εισοδημάτων για το εισόδημα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από το νέο έτος. Έτσι, η κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα ΙΧ θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2015 αλλά θα φανεί με μείωση του φορολογικού λογαριασμού στο εκκαθαριστικό του 2016.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο, υπάρχει σχεδιασμός για μείωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και νωρίτερα. Στις εισηγήσεις που έχει υποβάλει στο πρωθυπουργικό επιτελείο η Καραγιώργη Σερβίας περιλαμβάνεται και η αναδρομική μείωση του τεκμηρίου διαβίωσης των ΙΧ αυτοκινήτων από τον Ιανουάριο του 2014. Αυτό συνεπάγεται μείωση και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από τα φετινά εισοδήματα η οποία θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2015.

Ο χρόνος υλοποίησης της συγκεκριμένης φορολογικής ελάφρυνσης εξαρτάται από τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου αλλά κατά κύριο λόγο από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που καταφθάνει σύντομα στην Αθήνα για την τελευταία και ��ολύ κρίσιμη αξιολόγηση του μνημονίου.