​Την άποψη στελέχους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ότι μέχρι το 2018 δεν θα υφίστανται πλέον φορολογικοί παράδεισοι φιλοξενούν οι βρετανικοί Times.

Συγκεκριμένα, η Γκρέις Πέρζ Ναβάρο επικεφαλής του ΟΟΣΑ στο σχεδιασμό της καταστολής της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, δήλωσε στους Times ότι το τραπεζικό απόρρητο που προσφέρεται από τους φορολογικούς παραδείσους, θα παύσει να υφίσταται ως αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη Τετάρτη, 51 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ανγκουίλα, της Αρούμπα, του Γκέρνσει και του Λουξεμβούργου, υπέγραψαν συμφωνία στο Βερολίνο για την αυτόματη ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών από το 2018. Οι Μπαχάμες, το Βανουάτου και ο Παναμάς ήταν μεταξύ των πέντε χώρων που αρνήθηκαν να υπογράψουν.

Οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών που υπογράφουν τη νέα συμφωνία θα ανταλλάσσουν αυτομάτως τις σχετικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει πολύ το έργο όσων θέλουν να φοροδιαφύγουν μεταφέροντας μαύρο χρήμα σε χώρες του εξωτερικού.