​Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, τρόικα και υπουργείο οικονομικών, κυβέρνηση και δανειστές, κάθε άλλο παρά μικρή είναι σε σχέση με το τι μπορεί να συμβεί το 2015 μετά το τέλος του χρηματοδοτικού σκέλους του σημερινού προγράμματος της ΕΕ.

Αυτό έγινε αντιληπτό και μετά από την χθεσινή συνάντηση Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γκίκα Χαρδούβελη στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΟΣΑ για τη φοροδιαφυγή στο Βε��ολίνο, με την ελληνική πλευρά να ζητά και πάλι «όπλο πάνω στο τραπέζι» που θα φοβίσει τις αγορές για να πέσουν τα spreads και τη γερμανική πλευρά να είναι σχεδόν βέβαιη ότι το όπλο όπως και το 2010 θα χρησιμοποιηθεί.

«Συζητήθηκε η επόμενη μέρα, δεν έγινε καμία κουβέντα για τρίτο πακέτο», έλεγε κυβερνητική πηγή εξηγώντας πως «θα υπάρξει νέα σχέση μετά την 1η Ιανουαρίου, και δεν έχει αποφασισθεί η τελική της μορφή». Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι «συζητάμε τη νέα σχέση και στο τέλος θα βρούμε κοινά αποδεκτή λύση». Όπως και το 2010 η φράση που χρησιμοποιείται είναι «αν οι αγορές δουν ότι υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, τότε θα βελτιωθεί η εικόνα, θα πέσουν τα spreads, θα πέσουν τα επιτόκια».

Επί της ουσίας οι αγορές δεν ζητούν δίχτυ ασφαλείας, λένε πηγές του Βερολίνου και των Βρυξελλών, αλλά «κάποιον να επιτηρεί την Ελλάδα» και από ότι φαίνεται θα το λάβουν.

Ο υπουργός οικονομικών από την πλευρά του σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση τόνισε ότι «είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε ότι «η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου και ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη, με τη Γερμανία να ��χει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως, ενώ τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα».

Η άποψη της Γερμανίας σύμφωνα με πηγές του Βερολίνου και των Βρυξελλών είναι πως τα 11 δισ. του ΤΧΣ δύσκολα θα αλλάξουν χρήση, διότι λόγω των κανόνων θα πρέπει να παραμείνουν διαθέσιμα για ένα εξάμηνο, ενώ μετά η αλλαγή της χρήσης θα πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια.

Ο υπουργός τόνισε σε δηλώσεις του ότι «ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής, θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή ευρωζώνη και για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα».

Η Γερμανική πλευρά ερμηνεύει αυτή τη δήλωση ως «μην δημιουργείται αναταραχή στις αγορές με βιαστικές κινήσεις ��αι δηλώσεις», ενώ όπως είπε στο real.gr τεχνοκράτης που συνομιλεί με το Βερολίνο: «αυτή τη στιγμή μεταξύ πολλών άλλων λείπουν από την εξίσωση μια συμφωνία με την τρόικα και το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Φέρτε τα και βλέπουμε».

Βρυξέλλες, του Θ. Αθανασίου