​Τη Δευτέρα ήταν να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις εκπτώσεις, αλλά τελικά… ελέω και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, τα εκκαθαριστικά αναρτήθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η τρίτη αυτή εκκαθάριση, όπως έχει γράψει και το star.gr αφορά όσους δικαιούνται έκπτωση, είτε γιατί πληρούν τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια, είτε γιατί διέθεταν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από το 2013.

Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% απαλλαγή, καθώς πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα βρουν στο εκκαθαριστικό τους το εξής σημείωμα:

«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:

Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014
Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014
Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)
Ε) το ποσοστό αναπηρίας (σ.σ τη σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)
Αποφασίζει ότι για τον τους:___________________________ (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014»

Βλέποντας αυτό το σημείωμα, οι ενδιαφερόμενοι θα κατανοήσουν ότι το ποσό του φόρου που τους αναλογεί έχει μειωθεί κατά 50% ή κατά 100% ανάλογα με την περίπτωση.

Συγκεκριμένα, έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι που:

•Το οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ για τον άγαμο ενώ προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
• Η αξία των ακινήτων τους δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
•Η επιφάνεια των κτισμάτων τους δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα

Απαλλαγή 100% του φόρου δικαιούνται όσοι:

•Το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ
•Δεν υπάρχει περιουσιακ�� κριτήριο
•Η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
•Ο φορολογούμενος είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%

Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα. Επίσης, έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές στο ύψος των δόσεων.

Όσον αφορά στην έκπτωση φόρου για τα κτίσματα που παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για το 2013, στο εκκαθαριστικό υπάρχει σχετική ένδειξη ώστε οι φορολογούμενοι να αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει η έκπτωση του 20% επί του φόρου.