Με αλλαγές και βελτιώσεις που έγιναν από το υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από την ερχόμενη εβδομάδα, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, που αφορά πάνω από 160.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Όπως τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη - παγκοσμίως- αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ και θα αγγίξει τα 100 δις ευρώ.

Μια πρώτη αλλαγή είναι η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων απο τις 900.000 που αρχικώς προβλεπόταν στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες με τη ρύθμιση η αίτηση προς τις τράπεζες μπορεί να γίνει μέχρι 30 Ιουνίου του 2016, είναι συναινετική και δεν περιλαμβάνει καμία δικαστική ή διοικητική διαδικασία. Βασίζεται σε βεβαίωση του οφειλέτη για την καθαρή περιουσιακή του κατάσταση και απευθύνεται σε βιώσιμες και εν λειτουργία επιχειρήσεις.

Προϋποθέσεις είναι ακόμη να μην έχει υποβληθεί αίτηση για υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη ή να έχει παραιτηθεί εγκαίρως από αυτή, να μην έχουν παύσει οι δραστηριότητες, να μην έχει γίνει αίτηση υπαγωγής στο πτωχευτικό κώδικα και να μην υπάρχει καταδίκη τελεσίδικη για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Προϋπόθεση επίσης για ένταξη στη ρύθμιση είναι να ήταν φορολογικά ή και ασφαλιστικά ενήμερες οι επιχειρήσεις για οφειλές σε Εφορία και Ταμεία και να μην είναι υπερήμερες στις τράπεζες.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Ο οφειλέτης με τη προσκόμιση βεβαίωσης της τράπεζας ότι έχει μπει στη διαδικασία της λεγόμενης "επιλέξιμης διαγραφής" μπαίνει στις 100 δόσεις (αντί 72 αρχικώς) προς το Δημόσιο και τα Ταμεία και μπορεί να λάβει και πρόσθετη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων κατά 20%.

ΠΟΤΕ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Επίσης προβλέπεται ότι σε περίπτωση μη τήρησης οποιασδήποτε από τις ρυθμίσεις, τότε αναβιώνουν όλες οι ρυθμισθείσες υποχρεώσεις.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΖΙΡΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Για τις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ, αν το 50%+1 των πιστωτών συμφωνούν στην αναδιάρθρωση τότε με απλή δικαστική απόφαση προχωρά η διαδικασία.

Αν επικυρωθεί, δεσμεύει τότε όλους τους πιστωτές. Η επικύρωση για τους εργαζόμενους συνεπάγεται την εξόφληση των οφειλών με 12μηνο διακανονισμό.