Θυμάστε τον κύριο που είχε παρομοιάσει ένα χρόνο πριν την Ελλάδα με την .. Μογγολία;

xans.jpg

Πρόκειται για τον γερμανό οικονομολόγο και πρόεδρο του ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος τον περσινό Σεπτέμβριο κατηγορούσε την Ελλάδα πως αγοράζει τομάτες από την Ολλανδία και ελαιόλαδο από τη Γερμανία και εξάγει μόνο τα χρεόγραφα της. Ο ίδιος άνθρωπος ένα χρόνο μετά, επανέρχεται με νέες δηλώσεις, ζητώντας δραστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Παρουσιάζοντας στο Μόναχο το νέο του βιβλίο με τίτλο «The Euro Trap» που εκδόθηκε στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Oxford University Press, ο κ.Χανς-Βέρνερ Ζιν, τάσσεται σαφώς πλέον υπέρ του κοινού νομίσματος, διατηρώντας ωστόσο τις ενστάσεις του στις αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών. Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ο Ζιν που –όπως σημειώνεται- από νέος είναι ένθερμος ευρωπαίος και παθιασμένος με την Ελλάδα ταξιδευτής, αποστασιοποιείται σαφώς από τους ευρωσκεπτικιστές οικονομολόγους του κόμματος AfD (Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία).

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο γερμανός οικονομολόγος απορρίπτει το αίτημα των ευρωσκεπτικιστών για ένα «ευρώ του Βορρά» και ένα «ευρώ του Νότου», καθώς γνωρίζει την σημασία που έχει για την Ευρώπη ο γαλλογερμανικός άξονας. Και όχι μόνον. «Ο Ζιν τάσσεται υπέρ του ευρώ, το οποίο όπως λέει θα πρέπει να ��ιατηρηθεί. Ο Ζιν τοποθετεί τώρα ένα νέο πυροβόλο σε θέση βολής: το δραστικό κούρεμα. Θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών, μολονότι με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύεται η εσφαλμένη τους συμπεριφορά, λέει σήμερα ο Ζιν. Σε διαφορετική, ωστόσο, περίπτωση οι χώρες αυτές δεν έχουν καμία δυνατότητα να ανακάμψουν», υποστηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung.

Το σίγουρο είναι ότι οι δηλώσεις αυτές θα κάνουν… «Τούρκο» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος δεν θέλει να ακούει αυτά περί κουρέματος ούτε σαν αστείο!