​Ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει έως το τέλος του χρόνου ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Γιούνκερ, τόνισε ότι το νέο αυτό επενδυτικό σχέδιο θα είναι ύψους 300 δισ. ευρώ και στόχο θα έχει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ΕΕ και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μιλώντας στα γερμανικά, εν όψει της ψηφοφορίας για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να δώσουν την στήριξή τους στην νέα επιτροπή τονίζοντας:

«Αν μας δώσετε τη στήριξή σας σήμερα, θα παρουσιάσουμε ένα επενδυτικό πακέτο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης πριν τα Χριστούγεννα».

Όπως είπε, τα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν τόσο από ιδιωτικές, όσο και από δημόσιες πηγές, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει οι πολιτικές να χρηματοδοτηθούν, μέσω της αύξησης του χρέους.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύτηκε επίσης ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα προχωρήσει σε αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων και υπογράμμισε ότι η νέα Κομισιόν θα είναι πιο ευέλικτη όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να τηρήσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά πρέπει να έχουμε και την ευελιξία για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε όσους πιστεύουν πως η υπερβολική λιτότητα και η διαρκής εξοικονόμηση πόρων θα φέρουν ανάπτυξη, τους λέω να ξεχάσουν αυτή την ιδέα», δήλωσε με νόημα.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε επίσης ότι πρέπει η ΕΕ να αναλάβει δράση για την αντιμετώπισει του ιού Έμπολα επισημαίνοντας ότι:

«Από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η γειτονιά μας παραμένει ασταθής και ευμετάβλητη. Οι πολυάριθμοι πρόσφυγες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να συνδυάσουμε την επίδειξη αλληλεγγύης με το αίτημα για ασφαλή σύνορα. Και οι διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, όπως η επιδημία του Έμπολα, δημιούργησαν στους πολίτες φόβους απόλυτα κατανοητούς. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε αυτά τα τεράστια προβλήματα, και δεν θα το κάνουμε. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, και δεν θα το κάνουμε. Γι' αυτό επιμένω ότι είναι πια ώρα να αναληφθεί ευρωπαϊκή δράση. Γι' αυτό δηλώνω δυνατά και καθαρά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι τα προβλήματα της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν».