Με φιλί της ζωής στην ελληνική οικονομία μοιάζει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Γιάννης Στουρνάρας και Μάριο Ντράγκι χθες το βράδυ για ενίσχυση της ρευστότητας με ένα ποσό γύρω στα 12 με 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το ποσοστό του κουρέματος των τραπεζικών ομολόγων με αποτέλεσμα να δοθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 12 έως 15 δισ. ευρώ επιπλέον στην Ελλάδα μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο εξής οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ με μικρότερο ποσοστό μείωση των ενεχυριαζόμενω�� τίτλων τους, ενώ η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή σε 1-2 εβδομάδες.

Το ντιλ έκλεισε χθες το βράδυ, έπειτα από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της αλλά και από τη διαρροή μέσω Reuters ότι η κυβέρνηση το ξανασκέφτεται σχετικά με το να φύγει από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή.

Όπως έχει αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν ο Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ ήθελε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε να μπορεί να αποδέχεται τους ελληνικούς τίτλους ακόμη και με μικρότερο «κούρεμα» και παρά το γεγονός ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται ακόμη χαμηλά.