«Θα αποτύχει η Ευρώπη;» αναρωτιέται ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ στο 160 σελίδων ομότιτλο βιβλίο του στο οποίο καταγγέλλει την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και εκφράζει την άποψη ότι η Ευρώπη έχει πάρει την κάτω βόλτα.

«Εάν κάποιος με ρώταγε το 2008 εάν θεωρούσα πιθανή τυχόν αποτυχία της ΕΕ, θα το θεωρούσα παράλογο. Σήμερα διαπιστώνω ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει διαβρωθεί εξαιτίας της ευρωκρίσης» τόνισε ο Φίσερ στην παρουσίαση του βιβλίου του.

Ο Φίσερ έκανε λόγο για διαδικασία επανεθνικοποίησης της Ευρώπης που «θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα» και επεσήμανε πως «ήδη στις ευρωεκλογές καταγράφηκε μια καταστροφική εικόνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση η Ευρώπη να πορευτεί και πάλι μαζί: «Πρέπει να πορευτούμε μαζί. Και πρώτα περισσότερη γερμανογαλλική συνεργασία δεν γίνεται χωρίς συμβιβασμούς. Η Γερμανία θα πρέπει να απελευθερωθεί από την εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία και η Γαλλία από τη δική της εμμονή στην πολιτική ανεξαρτησία».

Ο Φίσερ κάνει λόγο για λανθασμένη γερμανική πολιτική λιτότητας, προσθέτει ότι κάποια στιγμή θα έρθουν τα ευρωομόλογα και εκτιμά ότι θα έρθει και νέο κούρεμα χρέους για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι απαραίτητο».

Τέλος, ο Γερμανός πρώην ΥΠΕΞ προτείνει η Ευρώπη να ακολουθήσει το ελβετικό μοντέλο: «Πως είναι δυνατόν να αποτύχει κάτι που στην Ελβετία επιτυγχάνει; Η Ευρώπη δεν είναι ένα έθνος, αποτελείται από πολλές γλώσσες και πολλά ιστορικά αφηγήματα. Γιατί δεν μπορούμε να διδαχθούμε από το ελβετικό μοντέλο;».