Έξι δισεκατομμύρια ευρώ είναι το στοίχημα της “διατηρήσιμης και ξεκάθαρης” εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών που βρέθηκε στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Η ίδια πηγή επικαλείται υπολογισμούς του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) για το συγκεκριμένο ποσό και θεωρεί ότι «αν περάσουμε στην επόμενη φάση της σχέσης μας με τους εταίρους και το Ταμείο να μας επικροτούν, τότε η άντληση των συγκεκριμένων κεφαλαίων θα είναι δυνατή με ικανοποιητικά επιτόκια».

Η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι “διατηρήσιμη και ξεκάθαρη έξοδος στις αγορές” και “νέα φάση στη σχέση μας με τους εταίρους” δεν σημαίνουν και εγκατάλειψη των μνημονιακών μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων ή της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Δεν νομίζω ότι κανείς στην κυβέρνηση, ή το Μαξίμου διαρρέει πως θα διώξουμε τους εταίρους και μετά θα κάνουμε πάρτι, δεν είναι αυτός ο σκοπός» προσθέτει.

Αντιθέτως η πηγή του υπουργείου υποστήριξε ότι «θα υπάρχει έλεγχος, θα είναι από την τρόικα, θα είναι εξαμηνιαίος και τα θετικά του αποτελέσματα θα δίνουν το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα πάει καλά και αξίζει χαμηλά επιτόκια».

Το διαφορετικό στοιχείο έγκειται στον χρόνο και στην επιλογή της ιε��αρχίας των μεταρρυθμίσεων: «εμείς θέλουμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, γιατί πρέπει να αλλάξουμε, να φτιάξουμε τη χώρα και οι εταίροι μας ακόμα και στο δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων θα έχουν ένα ειδικό βάρος πίεσης»

Αποκάλυψε ακόμα ότι η χώρα ακόμα και μετά τον Ιανουάριο θα συνεχίσει να δέχεται περί τα 8 δις ευρώ σε ANFAs και SMPs, από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.

Ξεκαθάρισε δε ότι η «προληπτική γραμμή πιστώσεων που θα δοθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να φτιαχτεί ειδικά για εμάς».

Ως εκ τούτου σύμφωνα με την ελληνική πλευρά η κυβέρνηση θα κάνει ότι πρέπει για να τελειώσει τον 5ο έλεγχο, να εκταμιευθεί η τελευταία δόση, στη συνέχεια θα φτιάξει το δικό της μεταρρυθμιστικό πρ��γραμμα στη βάση του τι έχει μείνει από το παλιό πρόγραμμα και θα αναζητήσει 6 δις από τις αγορές.

Από την πλευρά τους, οι εταίροι εξηγούν ότι αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά έχει όρους και προϋποθέσεις, θα το συζητήσουν τον Νοέμβρη, αν και το σκηνικό με τις τράπεζες θα είναι ακόμα θολό και στη συνέχεια θα περιμένουν από την Ελλάδα να “αποδώσει”.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε ο υπουργός οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σκικλούνα σχολίασε ότι το ζήτημα προέκυψε στο IMF World Bank meeting (ΔΝΤ) και διαίρεσε τους πάντες, είπε δε, ότι δεν υπήρχε καθαρή έξοδος από το δίλημμα.

Του Θάνου Αθανασίου