Κρίσιμη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα της απεμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα θα έχουν την Κυριακή ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στο μεταξύ ο κύριος Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι.

«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στα δημοσιοοικονομικά της. Είμαστε έτοιμοι να πάμε στην επόμενη φάση.» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στη συνέχεια σε ερώτηση του ανταποκριτή του Star στην Ουάσινγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη, σχετικά με την απεμπλοκή μας από το Ταμείο τόνισε «Είμαστε έτοιμοι για μια καινούργια σχέση.»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η αποχώρησή μας από το ΔΝΤ θα κυριαρχήσει στην συνάντηση της Κυριακής Χαρδούβελη-Λαγκάρντ.

Αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, είπε στον ανταποκριτή του Star, πως ιδανικό είναι το Ταμείο να φύγει με την λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στο τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση την Κυριακή, θα συζητήσει το ενδεχόμενο της προληπτικής γραμμής στήριξης που πρότεινε και η κυρία Λαγκάρντ αλλά σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους θα είναι αρνητική σε μία ενδεχόμενη πρόταση για συνεχιζόμενη εποπτεία από το Ταμείο.

Τέλος, δεδομένου ότι είμαστε εν αναμονή των stress tests, οικονομικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον, κάνουν σαφές ότι θέλουν να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση για δύο λόγου: Αφενός για να φανεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές και αφετέρου γιατί χρειαζόμαστε τα χρήματα. Μάλιστα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μίλησε στο ανταποκριτή μας και για το ποσό που βρίσκεται στον «αέρα» που είναι 7 δις ευρω.