​Μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης, που έλαβε η κυβέρνηση, πλέον η κυβερνητική προσοχή στρέφεται στη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress tests των τραπεζών συνιστά την αφετηρία μιας διαδρομής που μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα και εντός των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου.

Στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπεται:

Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.

Επιστολή του κ. Α. Σαμαρά προς το ΔΝΤ όπου, επισήμως, θα ζητεί τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

• Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, π��οκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των αγορών.

• Εναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων, «letter of intent».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως η Ελλάδα «τα έχει πάει καλ��τερα από ό,τι αναμενόταν, πληρώνοντας βέβαια», όπως τόνισε, «μεγάλο κόστος, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες». Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως «δεν περιμένω το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους να αποτελέσει πρόβλημα» και παρέπεμψε τις όποιες συζητήσεις για επιπλέον βοήθεια στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.