​Αύριο Κυριακή αναμένεται να συζητηθεί στην Ουάσινγκτον το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με κύρια θέματα συζήτησης την έξοδο της χώρας μας από το ΔΝΤ, αλλά και την απομείωση του χρέους.

Σε συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με την Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να διαπραγματευθούν για την απελευθέρωση της χώρας μας από την στενή εποπτεία του ΔΝΤ.

Παραμονή της συνάντησης, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει η έξοδός μας από το πρόγραμμα επιτήρησης να κυριαρχήσει στη συζήτηση. Ωστόσο, κρατά και μικρό καλάθι.

Σκοπός της διαπραγμάτευσης, είναι η χώρα μας να δημιουργήσει μια νέα σχέση με το ΔΝΤ, το οποίο είναι πολύ πιο σκληρό στα προγράμματά του από τους Ευρωπαίους δανειστές μας.

Το ιδανικό για την ελληνική κυβέρνηση, είναι το ΔΝΤ να φύγει από τη χώρα μας, με την λήξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος, ενώ αυτό που θα τονιστεί, είναι πως δεν επιθυμούμε συχνή επισκεψιμότητα του Ταμείου στην Αθήνα, σε μια ενδεχόμενη μετά πρόγραμμα, εποχή.

Την ίδια στιγμή, αυτό που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν αναμονεί των στρες τεστς, ενώ οι αγορές παραμένουν εύθραυστες.

Στόχος της κυβέρνησης πάντως, είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, πρώτον για να φανεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της, και δεύτερον γιατί χρειαζόμαστε τα χρήματα.

Παραμένει γεγονός ωστόσο, πως οι ελληνικές τράπεζες, ανταποκρίθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.