Τρείς προσφυγές που συζητήθηκαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επηρεάζουν άμεσα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι στην κρίση του ΣτΕ τίθενται οι αντικειμενικές αξίες, oi εξωπραγματικές τιμές των οποίων επηρεάζουν προς τα πάνω τον ΕΝΦΙΑ, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα.

Μάχη κατά της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων δόθηκε το πρωί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ που ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματική.

Στη δίκη των…. αντικειμενικών αξιών ζητείται να μειωθούν οι εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες ώστε να μειωθεί και η φορολογία των ακινήτων.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο ασχολήθηκε και με τον νέο νόμο του 2013 που νομιμοποιεί τα αυθαίρετα έναντι καταβολής προστίμου. Ήδη ο προηγούμενος νόμος του 2011 έχει κριθεί αντισυνταγματικός και ο πρόεδρος του δικαστηρίου Σωτήρης Ρίζος δεν έκρυψε την οργή του :

«Δεν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα πολιτισμένα Κράτη».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε στη δίκη πως με τροπολογία που προ��θείται δεν θα νομιμοποιηθούν.

Συγκεκριμένα δεν νομιμοποιούνται όσα κτίσματα έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί η οικοδομική τους άδεια με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Το Δημόσιο αποκάλυψε επίσης ότι στο αποκαλούμενο «πράσινο ταμείο» που συγκεντρώνονται τα πρόστιμα από τη νομιμοποίηση ακινήτων έχουν συγκεντρωθεί 2 δισεκατομμύρια 310 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουν ανάγκες του δημοσίου ταμείου, αλλά αυτό δεν θα γίνει , όπως είπαν και θα διοχετευθούν σε περιβαλλοντικούς σκοπούς.