​Λίγο πριν αναχωρήσει η τρόικα από την Αθήνα, η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει το πράσινο φως και να εξασφαλίσει την συγκατάθεση των δανειστών για την τροπολογία σχετικά με την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να κατατεθεί και εντός της εβδομάδας.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι το σκέλος του πακέτου που μπορεί να εφαρ��οστεί άμεσα είναι αυτό με την «οριζόντια» προσέγγιση και μπορεί να ισχύσει ανεξάρτητα αν αφορά επιχειρήσεις ή νοικοκυριά.

Ουσιαστικά, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ φωτογράφιζε την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για αύξηση του αριθμού των δόσεων για αποπληρωμή των χρεών σε 48 και 72 μηνιαίες δόσεις και μείωση των προσαυξήσεων κατά 30% έως 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη και για χρέη έως 15.000 ευρώ για ορισμένες ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι άποροι, οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, για τους οποίους προβλέπεται η εξόφληση των χρεών έως και 100 δόσεις.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ρύθμισης χρεών που προε��οιμάζει το οικονομικό επιτελείο για τα κόκκινα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια αναμένεται να δοθεί λύση έως τα τέλη του 2014 και αφού μεσολαβήσουν και τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνδεθεί με τη ρύθμιση για τις οφειλές στο Δημόσιο, μιας και η τρόικα θέλει μια ρύθμιση – πακέτο.

«Να λύσουμε αυτά που λύνονται και δεν έχουν επιπτώσεις στο μετά και κατόπιν να βρούμε το συνολικό που θα είναι συνεπές με το πρώτο», τόνισε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας τις οριστικές εξελίξεις στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης.