​Δεν έχουν τέλος τα χτυπήματα από την τρόικα στους συνταξιούχους, οι οποίοι κινδυνεύουν να δουν και νέα μείωση στις συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για μεγάλο ψαλίδι στις συντάξεις εξαιτίας της ζοφερής εικόνας που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει στριμώξει την κυβέρνηση στη γωνία.

Στο στόχαστρο μπαίνουν για μια ακόμα φορά οι επικουρικές συντάξεις, ειδικά του ΕΤΕΑ, καθώς, παρά τη μείωση 5,2%, το ταμείο παραμένει στο κόκκινο, παρουσιάζοντας έλλειμμα, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Έτσι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας, είναι ορατή μια νέα, μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 10% - 15%, μήπως και επιβιώσει το ταμείο.

Από το τσεκούρι της τρόικας δεν γλιτώνει ούτε το εφάπαξ, αφού ο νέος υπολογισμός θα φέρει μεγάλες περικοπές, οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και το 25% και θα αφορά τους συνταξιούχους που έκαναν αίτηση από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

Εφιαλτικά όμως είναι τα σενάρια και για τις κύριες συντάξεις, που δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες από τις άγριες διαθέσεις των δανειστών μ��ς. Από τη νέα χρονιά, οπότε και θα ξεκινήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού, οι συντάξεις κινδυνεύουν να πέσουν σε αρκετές περιπτώσεις στα 320 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση εγγυάται μόνο τα 360 ευρώ.

Η τρόικα ζητά επίσης την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να το διασώσει εντάσσοντάς το στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ απειλούνται και οι αναπηρικές συντάξεις, όπως επίσης και όσοι βγήκαν σε σύνταξη με 15ετή ασφάλιση.