​Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται σήμερα το πρωί στις 10:00, με τις πρώτες πληροφορίες να είναι άκρως αισιόδοξες και να τονίζουν ότι στόχος του είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Παρά την αισιοδοξία πάντως της κυβέρνησης, η τρόικα δεν συμφώνησε, αλλά ούτε και διαφώνησε με τις βασικές παραδοχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού, καθώς θεωρεί ότι το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στα τέλη Νοεμβρίου θα είναι διαφορετικό από αυτό που θα παρουσιάσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας.

Όπως έγραψε και το star.gr, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει και γραπτά, όλα όσα είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπει τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, την μερική αποκατάσταση του μισθολογίου των ενστόλων, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση.

Επίσης, στο προσχέδιο θα περιλαμβάνεται η επέκταση των δόσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμία, ενώ θα περιγράφει και την στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για το δανειακό πρόγραμμα του 2015 και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, που καταγράφονται στο προσχέδιο, η ανάπτυξη για το 2015 θα ανέλθει στο 2,9% του ΑΕΠ, από 0,6% φέτος.