​Πρωτοχρονιάτικο μποναμά ετοιμάζει για τους φορολογούμενους το οικονομικό επιτελείο της χώρας, μιας και από 1/1/2015 θα αποτελούν παρελθόν τα τεκμήρια διαβίωσης και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα του περιοσιολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τονίζεται ότι το περιουσιολόγιο είναι σχεδόν έτοιμο κι έτσι θα οδηγηθούμε στην κατάργηση των τεκμηρίων από την καινούργια χρονιά.

Με βάση το σημερινό σύστημα των τεκμηρίων, η εφορία υπολογίζει την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης με βάση στοιχεία διαβίωσης των φορολογουμένων, όπως είναι το IX, η επιφάνεια της κατοικίας του, τα σκάφη, ή οι πισίνες.

Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι στο τεκμαρτό εισόδημα προστίθενται και οι πραγματικές δαπάνες, όπως είναι οι δαπάνες για την εκπαίδευση των παιδιών, οι φορολογούμενοι καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους, μόνο και μόνο γιατί διέθεταν αυτοκίνητο και σπίτι.

Το σύστημα του περιουσιολογίου έρχεται τώρα να εξαλείψει αυτές τις αδικίες. Με βάση αυτό λοιπόν, θα καταργηθούν από τη νέα χρονιά τα τεκμήρια, ως μέτρο υπολογισμού του πραγματικού εισοδήματος, όμως θα διατηρηθούν για την επιλογή των φορολογουμένων που θα υπόκεινται σε φορολογικούς ελέγχους.

Έτσι, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει εισόδημα, χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση το τεκμήριο, αυτό δεν θα περιλαμβάνεται στον υπολογ��σμό του φόρου.

Επίσης θα εκδίδεται εντολή για την διεξαγωγή φορολογικού ελέγχου με βάση τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι πραγματικές δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία, κτλ.