Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε σήμερα πως η ΕΚΤ θα αγοράσει τιτλοποιημένα και καλυμμένα ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες μόνο αν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα.

Ο «σούπερ» Μάριο, όπως είναι γνωστός ο κ.Ντράγκι, επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει, υπό όρους, στην αγορά των παραπάνω τίτλων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες (ABS), παρόλο που τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει τα συγκεκριμένα ομόλογα εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

«Θα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, χωρίς πρόγραμμα δεν θα γίνονται αγορές», είπε ο κ. Ντράγκι όταν τον ρώτησαν για τον τερματισμό του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες δεν είναι απαραίτητο το πρόγραμμα που απαιτεί η ΕΚΤ να είναι πλήρες Μνημόνιο όπως αυτό που εφαρμόζει η Ελλάδα από τον Μάιο του 2010. Θα μπορούσε να είναι και πρόγραμμα παροχής προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα. Πρόκειται για πρόγραμμα που σαφώς περιλαμβάνει εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, όχι όμως στον ίδιο βαθμό που έχει ένα πλήρες πρόγραμμα.

Παράλληλα ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων της ΕΚΤ θα έχει διάρκεια δύο ετών, ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει το ακριβές ύψους του προγράμματος.

Γιατί το λέει αυτό;

-γιατί όσο υπάρχει η τρόικα στην Ελλάδα, ΑΥΤΟΣ είναι ο αξιολογητής του αξιόχρεου των τραπεζών / τις ελέγχει αυτός και όχι οι οίκοι αξιολόγησης,

-για να παρακάμψει τις αντιδράσεις των Γερμανών που του έλεγαν ότι φορτώνει την ΕΚΤ με περιττά ρίσκα

-γιατί τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του ABS purchase program (όσο θα διαρκέσουν οι αγορές δανείων από την ΕΚΤ) κανονικό πρόγραμμα και κανονική αξιολόγηση για το πρόγραμμα.

Πόσο θα διαρκέσουν τα ABS;

-Για να έχουν αποτέλεσμα, μιλάμε για λίγες εβδομάδες.

Τι θα συμβεί αν τον Ιανουάριο η Ελλάδα βγει από το σημερινό δανειακό πρόγραμμα;

-Η Ελλάδα δεν “θα βγει από το πρόγραμμα εντελώς” - clean exit, αλλά θα έχει όπως και όλοι οι άλλοι ένα "post program survailance" και αν χρειαστεί, ο Ντράγκι θα βρει άλλη δικαιολογία. Παράλληλα, με τόση ρευστότητα θα αλλάξει το αξιόχρεο των τραπεζών, θα έχουν γίνει τα στρες τεστ, η ανακεφαλαιοποίηση κτλ… Το ζήτημα είναι η άμεση ρευστότητα τώρα.

Τι ακριβώς είναι όμως τα Asset Backed Securities-ABS (χρεόγραφα εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία) και τα covered bonds (καλυμμένες ομολογίες);

Τα Asset Backed Securities είναι τίτλοι χρέους που εκδίδουν οι τράπεζες, οι οποίοι έχουν ως εξασφάλιση περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό τους και τα οποία από μόνα τους δεν θα ενδιέφεραν τους επενδυτές. Για παράδειγμα, μια τράπεζα μπορεί να εκδώσει ABS χρησιμοποιώντας ως εξασφάλιση τα προσδοκώμενα έσοδα από στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια, ακόμα και τα μελλοντικά ενοίκια από ακίνητά της. Στη συνέχεια, το σύνολο των απαιτήσεων αυτών τιτλοποιείται και πωλείται ενιαίο στις αγορές ή –στην περίπτωση των νέων μέτρων Ντράγκι- απευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα Covered Bonds είναι ομόλογα τα οποία εκδίδουν οι τράπεζες τα οποία «καλύπτονται» από περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν στον ισολογισμό τους οι τράπεζες. Πρόκειται για τίτλους χρέους που μοιάζουν πολύ με τα ABS, καθώς και σε αυτή την περίπτωση εξασφαλίζονται μέσω απαιτήσεων από τιτλοποιημένα δάνεια, επιχειρηματικά, στεγαστικά ή και καταναλωτικά. Η διαφορά σε σχέση με τα ABS είναι ότι στην περίπτωση των καλυμμένων ομολογιών ο εκδότης υποχρεούται να διατηρήσει στον ισολογισμό του τα τιτλοποιημέν�� περιουσιακά στοιχεία.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

​Εν τω μεταξύ, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,05% διατήρησε σήμερα το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση δεν ήταν έκπληξη για τις αγορές μετά και την απρόσμενη μείωση των επιτοκίων στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο τον περασμένο μήνα.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε επίσης αμετάβλητο στο -0,20% το επιτόκιο των καταθέσεων της και στο 0,30% το επιτόκιο δανεισμού.

Του Θάνου Αθανασίου