​Την ώρα που η τρόικα φτάνει στην Ελλάδα για την πέμπτη και κρισιμότερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το Bloomberg σε άρθρο του υποστηρίζει ότι το ιδιωτικό χρέος που αγγίζει τα 164 δισ. ευρώ αποτελεί ανάχωμα για την ανάπτυξη της χώρας.

Όπως αναφέρει, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν το 90% του ΑΕΠ περίπου. Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες έχουν φτάσει σχεδόν τα 80 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς την εφορία φτάνουν τα 69,2 δισ. ευρώ, ενώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα του Bloomberg φιλοξενεί και δηλώσεις του κ. Αριστείδη Μπελλέ, διευθύνοντα συμβούλου της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, ο οποίος τονίζει ότι η αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες αποτελεί και το βασικότερο εμπόδιο για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

Μάλιστα ο συντάκτης του άρθρου καταλήγει ότι παρά το γεγονός πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης αναμένει η Ελλάδα να πετύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το «κακό χρέος» απειλεί να περιορίσει τη χορήγηση νέων δανείων που απαιτούνται για την τόνωση της οικονομίας.