«Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να περιμένει το θετικό νεύμα της Άνγκελα Μέρκελ για να μην πάει αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές».Αυτό εκτιμά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg λίγες ώρες μετά την κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Σύμφωνα με το Βloomberg, η επίσκεψη του κ.Σαμαρά στο Βερολίνο ανέδειξε το δεδομένο πως αν ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη της κ.Μέρκελ για έξοδο της Ελλάδας από τo πρόγραμμα διάσωσης, τότε μπορεί να είναι ικανός να βρει αρκετούς συμμάχους να τον στηρίξουν να κρατηθεί στην κυβέρνηση. Και όλα αυτά ενόψει της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και της αναζήτησης των 180 βουλευτών.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει τη συνεχιζόμενη υποταγή της κυβέρνησης στις επιταγές των δανειστών, για αυτό και θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε πρόωρες εκλογές, σε μια στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νομικής και Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Αριστείδη Χατζή, «ο κ.Σαμαράς ελπίζει πως αν η Τρόικα δεν είναι τόσο δεδομένη στην Ελλάδα, θα είναι ικανός να έχει πάρει με το μέρος του κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές και αντιμνημ��νιακές δυνάμεις ενόψει της εκλογής του ΠτΔ. Παρόλα αυτά τα νούμερα δεν είναι εύκολα».

Η κυβέρνηση προβάλλοντας τις μέχρι τώρα επιτυχίες της προσπαθεί να δείξει πως δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης και ότι μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο από το ΔΝΤ. Από τα βασικότερα επιχειρήματα της είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ρυθμοί ανάπτυξης που για πρώτη φορά δείχνουν μια ανάκαμψη από την ύφεση.

Είναι χαρακ��ηριστικό, αναφέρει το Bloomberg, πως ο Σαμαράς είπε στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της και να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης. Από την άλλη η κ.Μέρκελ εξήρε τις επιτυχίες της ελληνικής πλευράς, αλλά δεν δεσμεύτηκε για ��ρόωρη έξοδο.

Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ομόλογα είδαν ανώτερες τιμές τις τελευταίες έξι εβδομάδες, παράλληλα με την μάχη του Ντράγκι να ανεβάσει τις τιμές. Όμως οι ευρωπαίοι παράγοντες παραμένουν σε κατάσταση ανησυχίας για την Ελλάδα, καθώς δεν έχουν προχωρήσει όλες οι μεταρρυθμίσεις στο βαθμό που θα ήθελαν οι δανειστές.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζής: «Ο Σαμαράς θα μπορούσε να δείξει πως ακολουθεί το δρόμο του ως μεταρρυθμιστής, αντί να προσπαθήσει να αντιστρέψει τον πολιτικό κύκλο στην Ελλάδα, αλλά δεν νομίζω πως θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο».