​Τσουνάμι πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο φέρνουν οι αλλαγές που επίκεινται στο Ασφαλιστικό το 2015. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για να μην υποστούν τις συνέπειες από τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν από τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με τα Νέα, εκτιμάται ότι φέτος θα αποχωρήσουν από τη δημόσια διοίκηση περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι, ενώ οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιο και ιδιωτικού τομέα αναμένεται να αγγίξουν τις 72.000.

Αυτό που θέλουν να αποφύγουν πάσει θυσία οι εργαζόμενοι είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων, καθώς από το νέο έτος θα υιοθετηθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία ένα μεικτό σύστημα που θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των παροχών, αφού το τελικό ποσό σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη.

Συγκεκριμένα, το ποσό της βασικής σύνταξης θα είναι στα 360 ευρώ, όσο είναι δηλαδή σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ και παράλληλα με αυτήν θα καταβάλλεται και επιπλέον αναλογικό ποσό σύνταξης με βάση τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων.

Το ποσό αυτό θα προκύπτει βάσει των συνολικών αποδοχών από όλο τον εργάσιμο βίο των ασφαλισμένων.

Όσον αφορά στους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2015 και θα συνταξιοδοτηθούν το έτος αυτό, η σύνταξή τους θα αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:

1. το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τις συντάξιμες αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας.
2. το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που συμπληρώνεται από 1 Ιανουαρίου 2011 και μετά υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές όλης της περιόδου μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τρέχουν να προλάβουν την αύξηση των κατώτατων ορίων συνταξιοδότησης από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης στις 6.000, αλλά και η κατάργηση ή ο περιορισμός των μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία οδηγούν σε αύξηση ως και 30% των αποδοχών των συνταξιούχων.