​Ο Ιωάννης Μουρμούρας ορκίστηκε νέος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Το γενικό συμβούλιο της τράπεζας είχε προτείνει ομόφωνα στο υπουργικό συμβούλιο τον διορισμό του κ.Μουρμούρα στη θέση του υποδιοικητή, η οποία παραμένει κενή μετά τη λήξη της θητείας της Ελένης Δενδρινού-Λουρή τον περασμένο Ιούνιο.

Το βιογραφικό του νέου υποδιοικητή

mourmourasA.jpg

Ο κ. Μουρμούρας είναι καθηγητής μακροοικονομικής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών και Πρόεδρος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονί��η. Ο ίδιος έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του London School of Economics (LSE), Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διατελέσει Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής σε γνωστά Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας (London, Southampton, Edinburgh), Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΑΠΘ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Connecticut των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2001 εκλέχθηκε ομόφωνα Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα δυναμικής μακροοικονομικής ανάλυσης, οικονομικής πολιτικής και νομισματικής οικονομικής, και έχει χρηματοδοτηθεί από το Economic and Social Research Council (ESRC) της Βρετανίας, την European Commission, το Leverhulme Trust, κ.ά.

Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Monetary Policy at the European Periphery" (με τον Μ. Αργυρού, Εκδ. Springer-Verlag, New York, 2000) και του βιβλίου "Οι νέες Προκλήσεις της Οικονομικής Πολιτικής στην εποχή του Ευρώ" (Εκδ,Κριτική, 2003)

Είναι Associate Editor της διεθνούς επιστημονικής επιθεώρησης "South-Eastern Europe Journal of Economics" (SEEJE).