​Την αλλαγή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να δίνει μικρότερες εγγυήσεις για τα κονδύλια που διατίθενται στην ελληνική αγορά από τη συγκεκριμένη τράπεζα μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θα επιδιώξει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η αλλαγή θα εξασφάλιζε τα κεφάλαια στα οποία υπολογίζει το υπουργείο, για την επιδότηση του επιτοκίου στα ενήμερα δάνεια.

Σ’ αυτήν την εξέλιξη κατέληξαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, θέμα της συνάντησης ήταν η αύξηση της παροχής ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και η καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε ότι η σχέση εγγυήσεων – κεφαλαίων στη συμφωνία με την ΕΤΕπ είναι ένα προς δύο και επεσήμανε ότι στόχος είναι να μην χαθεί ούτε το τελευταίο ευρώ των διαρθρωτικών ταμείων.

«Είναι αλήθεια ότι, ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένος από τη συμφωνία ΕΤΕπ - Ελλάδας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν μία δύσκολη περίοδος για τ��ν Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση που έκανε. Τώρα, το περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο και υπάρχει πλέον αντικειμενική θέση για μία καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με την αύξηση της ρευστότητας, χωρίς επιπλέον εξασφαλίσεις καθώς έχει ανέβει η βαθμολόγηση της Ελλάδας. Περιμένω ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ράιχενμπαχ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης και για την επιδότηση των ενήμερων δανείων, με τον κ. Ράιχενμπαχ να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι με τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την Task Force θα ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα.

Τέλος ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης υπογράμμισε ότι το μέλλον της Ελλάδας θα κριθεί από το πώς θα προχωρήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότ�� η νέα προγραμματική περίοδος των διαρθρωτικών ταμείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά ρευστότητας στις μικρομεσαίες.