​Έχοντας στις βαλίτσες του… την δέσμευση της Γερμανίας πως θα στηρίξει την Ελλάδα όσο χρειαστεί στην προσπάθεια απεμπλοκής από το ΔΝΤ και το μνημόνιο, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση της Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός επέστεψε στην Αθήνα από το Βερολίνο, όπου είχε βρεθεί για να συναντήσει την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Ο Αντώνης Σαμαράς συναντά σήμερα τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, εν όψει και της τηλεδιάσκεψης που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με στελέχη της τρόικας, καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της πέμπτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνάντηση του κ.Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα», στα γραφεία του οικονομικού επιτελείου και του Μεγάρου Μαξίμου διαμορφώνεται το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο. Ένας οδικός χάρτης για το τέλος του μνημονίου και την επόμενη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν προϊδεάσει σχετικά σε συνεντεύξεις τους, ενώ η κυβέρνηση έχει μοιραστεί τα σχέδιά της και με τους εταίρους της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό έγινε κατά τον «μυστικό δείπνο» του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα στο Παρίσι.

Τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη περιλαμβάνουν:

-Τέλος στο μνημόνιο και όχι σε νέο δάνειο

-Μαζί με το τέλος του μνημονίου θα αποχωρήσει και το ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν παίρνει τα υπόλοιπα χρήματα που «βρίσκονται στο τραπέζι» προς εκταμίευση στη χώρα έως το 2016

-Η ευρωζώνη υλοποιεί τη δέσμευσή της και ρυθμίζει το χρέος, με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων. Το κούρεμα δεν εξετάζεται πλέον.

Όπως και να έχει, προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να τελειώσει γρήγορα την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η θετική αξιολόγηση θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, με θετικές προϋποθέσεις, μετά την ολοκλήρωση των stress test των ��ραπεζών στα τέλη Οκτωβρίου.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η χώρα θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για το 2015, χωρίς νέο δάνειο. Συνολικά θα χρειαστεί να καλυφθούν τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ των δόσεων του ΔΝΤ συν το όποιο χρηματοδοτικό κενό εκτιμήθεί ότι θα υπάρξει για τον επόμενο χρόνο (11 δισ. κατά την τρόικα). Οι αγορές είναι μια βασική πηγή άντλησης αυτών των κεφαλαίων, καθώς και τα αδιάθετα του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), αναφέρει η εφημερίδα.